Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mebrurcom/public_html/system/library/vendor/isenselabs/nitropack/core/resources_fix_tool.php on line 143Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mebrurcom/public_html/system/library/vendor/isenselabs/nitropack/core/resources_fix_tool.php on line 146Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mebrurcom/public_html/system/library/vendor/isenselabs/nitropack/core/resources_fix_tool.php on line 194Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mebrurcom/public_html/system/library/vendor/isenselabs/nitropack/core/resources_fix_tool.php on line 217 Bilimsel Çalışmalar

Bilimsel Çalışmalar

GİLEBORUNUN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Eski çağlarda hastalıkların tedavisi amacıyla çeşitli yöntemler

denenmiştir. Bu yöntemler arasında bitkiler en başta gelmektedir.

Ülkemizde halk arasında tedavi amaçlı çok fazla bitki türünün

kullanılmakta olup, Gilaburu (Viburnum opulus L.)’da bu amaçla kullanılan

bitkiler arasındadır. Discapales grubunun Caprifoliaceae (hanımeli)

ailesinden gelir(Viburnum opulus L.)

Selçuklular ve Osmanlılar döneminde adı verilen bu bitki çiçeklenme

dönemindeki güzel görüntüsünden dolayı “gül ebru’’ olarak anılmıştır.

Zaman içerisinde ülkemizin farklı bölgelerinde ‘gilaboru, girabolu, gilabba,

giligili, gilabu, gildar, giraboğlu’’ şeklinde değişmiş ve en yaygın kullanılan

ismi ‘’gilaburu’’ olmuştur .

Gilaburu ülkemizde Tokat, Artvin, Samsun, Trabzon, Sivas,

Erzurum, Bursa, İzmit, Sakarya, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Ankara,

Kahramanmaraş ve özellikle Kayseri çevresinde doğal olarak

yetişmektedir (Baytop 1999, Aksoy ve ark. 2004, Sagdic ve ark. 2006).

Gilaburu dünyada ve yurdumuzda en yaygın olarak bulunan ve tıp

biliminde hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan bir bitkidir.

Kayseri ve çevresinde gilaburu; böbrek taşlarının düşürülmesinde,

karaciğer, mide, prostat ve idrar kesesi rahatsızlıklarında, diyabet,

kabakulak, romatizma, hemoroid, sinirsel bozukluklar, hipertansiyon gibi

birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Güçlü bi̇r anti̇oksi̇dan olan gi̇leburu;

ANTİKANSEROJENDİR

İçerisinde bulunan fenolik bileşikler sayesinde güçlü bir antioksidan

etkiye sahip olduklarından vücutta kontrolsüz bir şekilde oluşan serbest

radikal oluşumunu azaltarak kanser ve kalp damar hastalıkları riskini

düşürürler (Sağıroğlu, 2003; Özcan, 2010).

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR

Alınan her bir yaşla birlikte vücudumuzda doğal olarak bulunan

antioksidan savunma sistemi azalıyor ve zamanla gücünü kaybediyor. Bu

da yaşlanmayla birlikte daha çok antioksidan alınmasını kaçınılmaz hale

getiriyor.


BÖBREK TAŞLARININ DÜŞÜRÜLMESİNE YARDIMCIDIR

Böbrek taşları suda çözünmeyen kalsiyum taşlarından oluşur.

Günümüzde böbrek taşını yok etmek için lazerle ya da ses dalgalarıyla

taşların kırılması, yerinden oynatılarak atılması ve ameliyat gibi çeşitli

yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler hastaya acı verir ve süreç

oldukça sancılıdır. Gilaburu meyvesinin ağrı ve sancı hissettirmeden

böbrek taşını kimyasal çözünme ile ortadan kaldırıp idrarla atılmasını

sağladığı yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.(Aksoy ve ark. 2004)

Aynı zamanda idrar söktürücü, yatıştırıcı özelliği, rahim

hastalıklarında ve kas spazmların engellenmesi amacıyla alternatif tıpta

yerini almaktadır.

Özellikle gece uyku sırasında gerçekleşen şiddetli ve ani şekillenen

kas spazmlarında gilaburu bitkisinin spazmolitik özelliğinden

yararlanılmaktadır ve bu nedenlede ingilizcede bu bitki “cramp bark”

olarak isimlendirilmektedir (Zarifikhosroshahi 2015).

ANALJEZIKTİR(AĞRI KESİCİ)

100-200 mg/kg dozdaki gilaburu fareler ve ratlar üzerinde yapılan

bi̇r çalışmada karın çevresinde olan gerginliği azalttığı gözlenmiş ve

analjezik etkisinin varlığı tespit edilmiştir. .

ANTIMIKROBIYELDIR

Yapılan çalışmalarca antimikrobiyel aktivitesi incelendiğinde,

gilaburu meyve suyunun çeşitli ve geniş aralıktaki gram pozitif-gram

negatif bakterilerin gelişimini yüksek oranda azalttığı doğrulanmıştır.

(Sağdıç ve ark. 2006, Cesonienė ve ark. 2012)

ANTİENFLAMATUARDIR(İLTİHAP AZALTICI)

Boğaz ağrısı, diş ve ağız iltihaplarına karşı çiçekleri ve meyveleri

suda kaynatıldığında etkili olduğu bilinmektedir (Aksoy ve ark. 2004, Çam

2005).

“Pallone di maggio” ismiyle anılan İtalyada gilaburu düşük

engelleyici olarak, “Tchervena kalinka” ismiyle anılan Bulgaristan’da ise

kanamayı azaltıcı olarak kullanılmaktadır (Leporatti ve Icancheva 2003).


GRİP, NEZLE VE SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI KORUR

Gilaburu suyu C vitamini yönünden oldukça zengin olmasıyla birlikte

A ve E vitamini ve likopen içerir. C vitamini sayesinde özellikle kış

aylarında meydana gelen nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara

karşı vücut direncini arttırır. Eski zamanlarda ticaret amacıyla gilaburu

taşıyan denizcilerin, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbütten (diş

eti kanaması) korunmak için rotaları boyunca gilaburu tükettikleri

söylenir. Aynı zamanda çekirdeklerinin aspartik asit, treonin, serin,

glutamik asit, prolin, glisin, alanin, valin, lösin, izolösin, tirozin,

fenilalanin, histidin, lisin ve arjinin olmak üzere toplam 15 farklı

aminoasit içeriği ile hem bir aminoasit hemde bir c vitamini deposudur.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU

BİR ETKİYE SAHİPTİR

‘British Journal Of Nutrition’ da yayınlanan, gilaburunun kalp üzerindeki

etkileri ile ilgili bir araştırmaya göre; düzenli olarak gilaburu tüketiminin

yüksek kolesterolü büyük ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

LİF KAYNAĞIDIR

ABD Kentucky Üniversitesi İç Hastalıklar ve Beslenme Bilimleri

Bölümü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda yayınladığı rapora göre;

gilaburunun lif içeriği, koroner kalp hastalıkları, felç, hipertansiyon,

diyabet, obezite ve sindirim yolları rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde

etkili bir rol oynadığı belirtilmiştir.

SİNDİRİME YARDIMCIDIR

Vücudumuza olan sayısız faydalarına bir yenisini daha ekleyecek

olursak; Ağız ve diş sağlığı midede ülser riskinin azaltılması, bağırsaklarda

kolon kanseri riskinin azaltılmasının yanı sıra yararlı bakterilerin miktarını

optimize ederek sindirim sisteminin daha verimli çalışmasına yardımcı

olur.

Tüm bu faydalar göz önünde bulundurularak gileboru suyunun

sofralarınızda yer vermenizi önerir, sağlıklı günler dilerim. Besinlerimiz

ilacımız, ilacımız besinlerimiz olsun(Hipokrat).


Diyetisyen Sümeyye TAŞ


KAYNAKLAR;

1.Aksoy, A., Güvensan,. A, Akçiçek, E., Oztürk, M. (2004). Etnoecology of

Viburnum opulus L. International Symposium on Medicinal Plants:

Linkages Beyond National Boundaries, 7-9 September 2004, Islamabad,

Pakistan, 65-70.

2.Recep YILDIZ* Hüsamettin EKİCİ Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji

Derneği Bülteni Bulletin of Veterinary Pharmacology and Toxicology

Association ISSN: 1309-4769, 10(1): 16-23,2019

3.Altun, M.L., Çitoğlu, G.S., Yilmaz, B.S., Özbek, H. (2009).

Antinociceptive and antiinflammatory activities of Viburnum opulus.

Pharmaceutical Biology, 47(7): 653-658.

4.Ekici, L., Velioğlu, S. (2003). Gilaburu ve Sağlık.